Dolar 32,2029
Euro 35,0702
Altın 2.520,86
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Fotoğraflara saklanan zararlı yazılımlar

Birtakım fotoğraflarda göründüğünden fazlası vardır; birinci bakışta günahsız olan görseller, içinde ziyanlı yazılımlar barındırabilirler. Dijital güvenlik şirketi ESET güncelleme ve yamaların her vakit yapılması gerektiğine vurgu yaptı.

Fotoğraflara saklanan zararlı yazılımlar
REKLAM ALANI
8 Nisan 2024 15:08
20

Bazı fotoğraflarda göründüğünden fazlası vardır; birinci bakışta temiz olan görseller, içinde ziyanlı yazılımlar barındırabilirler. Dijital güvenlik şirketi ESET güncelleme ve yamaların her vakit yapılması gerektiğine vurgu yaptı. 

Bir siber güvenlik yazılımı birden fazla makus gayeli belgeyi tespit edebilir. Bu nedenle, tehdit aktörleri tespit edilmemek için daima olarak farklı yollar ararlar. Bu teknikler ortasında imajlara yahut fotoğraflara gizlenmiş makus hedefli yazılımlar kullanmak da vardır.

Zararlı yazılımlar, tespit edilmekten kaçınmak için bir evrak içinde bilgi gizleme tekniği olan steganografi sayesinde çeşitli formatlardaki manzaraların içine yerleştirilebilirler. ESET Research, bu tekniğin Worok siber casusluk kümesi tarafından kullanıldığını tespit etti. Bu küme, manzara belgelerine makus hedefli kod gizliyor ve çalıştırmak üzere bir yük çıkarmak için sırf makul piksel bilgilerini alıyordu.

Çoğu vakit, makus hedefli imgeler web sitelerinde kullanıma sunulur yahut dokümanların içine yerleştirilir. İmajdaki kod tek başına çalıştırılamaz, yürütülemez yahut gömülü haldeyken kendi kendine çıkarılamaz. Makûs gayeli kodun çıkarılması ve çalıştırılmasıyla ilgilenen öteki bir makûs gayeli yazılım kesiminin teslim edilmesi gerekir. Burada gereken kullanıcı etkileşimi seviyesi farklıdır ve bir kişinin makûs niyetli faaliyeti fark etme mümkünlüğü, imajın kendisinden fazla ayıklama sürecine dahil olan koda bağlı görünmektedir.

 

Sosyal medyadaki fotoğraflar tehlikeli kod barındırır mı? 

Sosyal medya web sitelerine yüklenen görsellerin çoklukla ağır bir biçimde sıkıştırıldığını ve değiştirildiğini göz önünde bulundurun, bu nedenle saldırganın çalışan ziyanlı kodu içlerinde gizlemesi çok güç olacaktır. Bu durum, bir fotoğrafın Instagram’a yüklenmeden evvel ve yüklendikten sonra nasıl göründüğünü karşılaştırdığınızda açıkça görülebilir. Ekseriyetle besbelli kalite farklılıkları vardır. RGB piksel gizleme ve başka steganografik usuller sadece saklı bilgiler makus maksatlı kodu çıkarabilecek ve sistemde çalıştırabilecek bir program tarafından okunduğunda tehlike oluşturabilir. İmajlar ekseriyetle komuta ve denetim (C&C) sunucularından indirilen makûs gayeli yazılımları gizlemek ve siber güvenlik yazılımları tarafından tespit edilmelerini önlemek için kullanılır.

Sistemlerinizi her vakit aktüel tutun 

Görüntülerden çıkarılan rastgele bir istismar kodu, başarılı bir istismar için güvenlik açıklarının mevcut olmasına bağlıdır. Sistemleriniz esasen yamalıysa, istismarın çalışma talihi yoktur; bu nedenle, dijital güvenlik yazılımınızı, uygulamalarınızı ve işletim sistemlerinizi her vakit yeni tutmanız yeterli bir fikirdir. Yazılımlarınızın tüm yamalarını uygulayarak ve sağlam, güncellenmiş bir güvenlik tahlili kullanarak istismar kitleri tarafından ziyan görmekten kaçınılabilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.