Dolar 32,2044
Euro 35,0516
Altın 2.523,72
BİST 10.747,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

İlelebet Cumhuriyet!

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında tarihi bir oturuma konut sahipliği yaptı. Yaşasın Cumhuriyet sloganlarının atıldığı mecliste Cumhuriyet bedellerini geleceğe taşıma kelamı verildi

İlelebet Cumhuriyet!
REKLAM ALANI
30 Ekim 2023 05:08
46


İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Cumhuriyet’in 100’üncü yılında tarihi bir oturuma konut sahipliği yaptı. Yaşasın Cumhuriyet sloganlarının atıldığı mecliste Cumhuriyet kıymetlerini geleceğe taşıma kelamı verildi. 100. Yıl Özel Oturumu’nda konuşan Lider Tunç Soyer, “Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet seyahatinden geri döndüremez. Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Yaşasın demokrasi ve barış. Ebediyen yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”  dedi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi, Türkiye’nin 100’üncü yaşı onuruna Gençlik Belediyesi ve Çocuk Belediyesi üyelerinin iştirakiyle özel gündemle toplandı. Meclis salonu koltuklarının tamamının dolduğu bu tarihi oturumda ilçe belediye liderleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, muhtarlar, çocuklar ve gençler daima bir ağızdan “Yaşasın Cumhuriyet” diye haykırdı. Her kesitten temsilcinin kelam aldığı meclis, 100 yıl öncesini yad etti. Cumhuriyet’e sahip çıkma kelamı verdi. 

Cumhuriyet’i biz bu türlü kazandık
Cumhuriyet’in kuruluşuna ulu lider Mustafa Kemal Atatürk’ün nasıl karar verdiğini anlatan İzmir Büyükşehir Belediye Lideri Tunç Soyer, “Bu özel oturumda Çocuk Belediyesi, Gençlik Belediyesi ve halkımızın oylarıyla seçilen İzmir Büyükşehir Belediyesinin pahalı meclis üyeleriyle bir ortada bulunmaktan duyduğum onuru sözlerle tanım edemem. İşte bu fotoğraf Cumhuriyetin resmidir. Bu fotoğraf demokrasinin, hukukun üstünlüğünün ve çokluk içindeki birliğimizin resmidir. Ve bizler. Bugün bu fotoğrafın içerisinde bir yere sahipsek bunu yüzyıl evvel bizim için canını feda eden, göğsünü mermilere siper eden ve bütün imkansızlıklar içinde Cumhuriyeti kuran cetlerimize borçluyuz. Başta ulu başkanımız Mustafa Kemal olmak üzere, her birinin aziz anısı önünde hürmet ve minnetle eğiliyorum. Size kelam. Bizler nefes alıp verdiğimiz sürece Cumhuriyet payidar kalacak. İstiklâl çabasında üç buçuk yıl işgal altında kalmış bir kentin insanları, biz İzmirliler, Cumhuriyetin bedelini ve manasını çok güzel biliyoruz. Cumhuriyetin kuruluşu yalnızca bu topraklarda egemenliğin kayıtsız, kuralsız milletin elinde olduğunu tüm dünyaya göstermekle kalmadı. İstiklâl gayreti sonucunda bağımsızlığını kazanan Türkiye Cumhuriyeti, tüm mazlum milletlere ilham kaynağı oldu. Tesiri kendi coğrafyasının çok ötesine ulaşan bu insanlık yapıtını 100. yılında anmamak hiçbir şartta mümkün değildir” diye konuştu.

En büyük miras Cumhuriyet
Cumhuriyet’in kimsesizlerin kimsesi olduğunu hatırlatan Lider Soyer, “İzmir’in Çocuk Belediyesi’ni ve Gençlik Belediyesi’ni işte bu nedenle kurduk. İşte bu yüzden Kent Kurulumuz ve içindeki meclisler bizim yol göstericimiz. İzmir’in her bir muhtarı bu nedenle benim ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin en pahalı rehberleri. Cumhuriyet uygarlığımızın ana taşıyıcılarından biri bayanlar. Bayanlar ve erkekler ortasındaki eşitliğe toplumsal iş kısmının her alanında muhtaçlık duyuyoruz. Zira bayanların eşit olmadığı sistemler er ya da geç çökmeye, bayanların haklarını gözetmeyen toplumlar ise eninde sonunda dağılmaya mahkumdur. İzmir’in bayanlarının önündeki tüm manileri kaldırmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Onların haklı eşitlik talebinin üzerine titriyoruz. Nihayetinde Cumhuriyet, bir iktisadi bağımsızlık seferberliğidir. Mustafa Kemal Atatürk Cumhuriyeti inşa etmek için iki temel strateji tasarladı. Birincisi kurtuluş, ikincisi ise kuruluş stratejisi. Kuruluşa yani iktisadi bağımsızlığa giden yolu İzmir’de, İktisat Kongresi’nde ülkenin her bölgesinden gelen çiftçiler, personeller, endüstrici ve tüccarlarla birlikte belirledi. Yaşadığı çağın tartışmasız en güçlü başkanının ortak akla ve ortak vicdana gösterdiği teveccüh, bana nazaran bu tarihi hadiselerden günümüze süzülüp gelen en büyük mirastır” biçiminde konuştu. 

Yaşasın demokrasi ve barış. Ebediyen yaşasın Türkiye Cumhuriyeti
Başkan Soyer, “Gelecek beklenmez, inşa edilir. Çocuk Belediyemizin ve Gençlik Belediyemizin çok bedelli üyeleri, Geleceği inşa edecek olan sizlersiniz. Bu kent daha uygun bir geleceği kurmak için sizlere güveniyor. Yazgınızı tayin etmek için size söyleneni yapmakla yahut oy vereceğiniz günleri beklemekle yetinmeyin. Hep hayatın içinde olun. Bırakın sesiniz işitilsin ve renkleriniz görünsün. Gelecek sizin iradenizle şekillensin. Ben, bu vazifesi sürdürdüğüm sürece, sizlerin önündeki mahzurları kaldırmak ve imkanlarınızı artırmak için var gücümle çalışmaya devam edeceğim. Bugün sizlerle birlikte olmak çok büyük bir onur. Bu mecliste mensubu olduğumuz siyasi partiler ve halkımız kadar Cumhuriyetimizi de temsil ediyoruz. Cumhuriyet halkımızın bize emanetidir. Cumhuriyet hukukun üstünlüğüdür. Bayanların özgürlük garantisidir. Hepimizin ömür biçimine hürmettir. Fırsat eşitliğidir. Cumhuriyet bugün tüm dünyada en çok muhtaçlığımız olan kavramdır. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ demektir. Cumhuriyet, uygarlıklar kuran bir toplum olmaktır. Geçmişin ruhunu anlamak ve geleceğin ruhuna istikamet vermektir. Bizi birbirimizden ayıran sebeplerden çok bizi birleştiren kıymetlerimiz var. Cumhuriyet bu pahaları korumaktır. Onları hiçbir taviz vermeden yaşatmaktır. Bunu 86 milyon el ele, omuz omuza, büyük bir coşku ve kararlılıkla başaracağız. Bu büyük muhtaçlık, çok namüsait bir mahiyette ortaya çıkmış olabilir. Bizlerin kutuplaşmasından medet umanlar olabilir. Bunların hiçbiri bizi yıldıramaz. Hiç kimse bizi yüz yıllık Cumhuriyet seyahatinden geri döndüremez. Bu büyük meclis bizatihi Cumhuriyetimizin en büyük teminatıdır. Onu kutlamak ve yaşatmak için atabileceğimiz en güçlü adımdır. Yaşasın demokrasi ve barış. Ebediyen yaşasın Türkiye Cumhuriyeti”  dedi. 

Meclis Özel Oturumunda kelam alan temsilciler ise şunları lisana getirdi:

İzmir Çocuk Belediyesi Sözcüsü Yağız Cemal Demir:
 “Cumhuriyet bağımsızlık, özgürlük ve eşitlik demek. Cumhuriyet vicdanı hür kuşaklar ister. Birlik ve beraberlik içerisinde çocuk personel ve çocuk gelinlerin olmadığı, bayanların annelerin öldürülmediği, çocukların itimatla oynayabildiği, Atatürk unsur ve inkılapları ışığında İkinci Yüzyıl diliyorum. Ulu başkanımızın yolundan ayrılmayacağıma kelam veriyorum.”

Gençlik Belediyesi Lideri Kaan Levent Bozdağ:
“26 Ekim günü Aydın’da yanı başımızda KYK’da 22 yaşında gencecik bir arkadaşımız kaza olduğu söz edilen vahim bir olay ile hayatını kaybetti. Cumhuriyet var olacak fakat bunun altını ne kadar doldurabileceğiz? Bizden evvelki jenerasyonların mevkileri, makamları var lakin biz geleceğimizi göremiyoruz. Bizim yürüyeceğimiz yol sonucunda Cumhuriyet’in gidişi muhakkak olacak. Biz yalnızca bizi anlamanızı istiyoruz. Yalnızca ve yalnızca yarına ötelenen bir genç olmak istemiyorum. Cumhuriyet 100 yıldır sapasağlam ayakta. Umutla gençlik eş manalı sözlerdir. Cumhuriyet’in emanetçileri olarak sorumluluğumuzu yerine getireceğiz.” 

İzmir Kent Kurulu Çocuk Meclisi Lideri Emek İhtilal Günay:
“Cumhuriyet’i siz kurdunuz, yükseltecek olan bizleriz.”

İzmir Kent Kurulu Gençlik Meclisi Lideri İsmail Ferhat Kaplan: 
“Cumhuriyet’in 100. yılını kutladığımız bugün kelam almanın değerini tanım edemem. Cumhuriyet’in bir yansıması gençliktir. Bu toprakların kahramanları bizleri memleketimize kavuşturdu. Bizler Atatürk’ün öğrettiği üzere bir kurtarıcı beklemeyeceğiz. Cumhuriyet’i yüceltmek için daima birlikte emek vereceğiz. İzmir, gençlerinin Büyükşehir Belediyesi ile çalışması sonucu Avrupa Gençlik Başşehri finalisti oldu. Gençlerin güçlendiği bir Türkiye’yi inşa etmek istiyoruz.”

İzmir Kent Kurulu Engelli Meclisi Lideri Ramazan Kaymaz:
“Cumhuriyet demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne dayalı idare biçimidir. Cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir.” 

İzmir Kent Kurulu Bayan Meclisi Lideri Canan Aydemir Özkara:
“Ekonomik kalkınma savaşının temelinin atıldığı İzmir’de 100 yıl sonra yapılan mecliste kelam almanın gururu içerisindeyim. Her geçen gün bayana yönelik şiddet, taciz olayları artıyor. Yoksulluk ve savaş evvel bayanları vuruyor. Sıklıkla toplumsal cinsiyet eşitsizliğine maruz kalıyoruz. Toplumsal kalkınmanın gerçekleştirilmesi için adil bir ülke kural. Biz bayanlar kaç çocuk doğuracağımıza, ne vakit güleceğimize kendimiz karar veririz. Evvel anayasaya hürmet duyarız. Hakkaniyetli ve adaletin olduğu ikinci yüzyıl dileğiyle.”

İzmir Kent Kurulu Lideri Nilay Kökkılınç: 
“Sivil toplumun pahasını anlatmak için fazla kelama gerek yoktur. Tartışmasız bir biçimde sivil toplum örgütleri Cumhuriyetin vazgeçilmezidir. Cumhuriyet yurdumuza uğramış bir yolcu değil, Cumhuriyet sahip olduğumuz en pahalı varlığımız, yarınlarımızdır. Sadakatle bağlı bulunduğumuz Cumhuriyet’i birçok yüz yıllara taşımak için taşın altına elimizi koymayı kendimize maksat sayıyoruz.” 

MHP Küme Lider Vekili Cüneyt Umutlu: 
Kelimelerle tanım edilemeyecek bir günü yaşıyoruz.”

İYİ Parti Küme Lider Vekili Kemal Sevinç:
“Atam ne senden ne de yapıtlarından vazgeçeriz. Bu topraklarda özgür ve kardeşçe yaşamanın teminatı olan Cumhuriyet’in 100 yılı kutlu olsun.” 

AKP Küme Lider Vekili Özgür Hızal:
“Bugüne kadar yaptığım konuşmalar içerisinde en heyecanlısını yapacağım. Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi olmanın onuru içerisindeyim. Cumhuriyet bundan 100 yıl evvel ulu lider Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları tarafından bizlere emanet edildi. Bu Cumhuriyet hepimize emanet edildi. Cumhuriyetimizi ikinci, üçüncü yüzyıllara taşımak için var gücümüzle çaba edeceğiz.”

CHP Küme Lider Vekili Murat Aydın:
“Ne kadar hoş bir salon. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi en hoş gününü yaşıyor. Cumhuriyet akıl, bilim, eşit yurttaş demek.  Cumhuriyet tam bağımsızlık demek. Cumhuriyet Büyük Atatürk demek. Bizler Cumhuriyetten ve temsil ettiği bedellerden asla vazgeçmeyeceğiz. Büyük Atatürk’ün açtığı yolda gösterdiği amaca durmadan yürüyeceğimize ant içeriz.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.