Dolar 32,1982
Euro 35,0328
Altın 2.520,22
BİST 10.737,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Tufan: Bir masalı anlatmak bir dünya kurmaktır Basılı: Nohut adam hikâyesi zorbalık üzerine

13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Muharrir Tarık Tufan, “Bir Romana Tutunmak” isimli söyleşi ile, çocuk hikaye ve roman muharriri Anıl Basılı da “Çocuk Okuma Kulübü” etkinliğinde sevenleriyle buluştu

Tufan: Bir masalı anlatmak bir dünya kurmaktır Basılı: Nohut adam hikâyesi zorbalık üzerine
REKLAM ALANI
11 Ekim 2023 02:24
42


Birçok farklı aktiflik, söyleşi ve özel oturumları ile Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam eden 13. Kocaeli Kitap Fuarı’nda Muharrir ve Senarist Tarık Tufan, “Bir Romana Tutunmak” isimli söyleşi ile, çocuk hikaye ve roman muharriri Anıl Basılı da  “Çocuk Okuma Kulübü” etkinliğinde Selim Sırrı Paşa Salonu’nda sevenleriyle buluştu. Müellif ve Senarist Tarık Tufan söyleşisinde, “Bir masalı anlatmak bir dünya kurmaktır” sözünü kullanırken, çocuk hikaye ve roman muharriri Basılı da, “Nohut adam kıssası zorbalık üzerine” açıklamasını yaptı.

 

“HEPİMİZİN HAFIZASI KENDİ ÖYKÜLERİMİZLE DOLU”

Yazar Tufan yaptığı söyleşide,  “1994 yılında bir genç üniversitesi iken radyolar yaygınlaşmaya başlamıştı. O yıllarda gece saatlerinde bir radyoda program yapmaya başladım. Saatlerce konuştum o programda. Kendi kendime düşünüyorum. İnsan neden kendini anlatmak ister. İnsanın içindekini ortaya dökmesi yahut diğer insanlara aktarma isteği sanki nasıl izah edilir. İnsanın bir kıssayı anlatmasının daha manalı ve daha bedelli bir nedeni olmalıdır. Hepimiz öykülerimizle varız. Hepimizin hafızası kendi öykülerimizle dolu. Hepimiz kendi öykümüzü manalı ve pahalı kılmanın kaygısındayız. Bizim öykümüz ne kadar derinse o öykünün manası ve pahası o kadar artar” dedi.

 

“BİR MASAL ANLATMAK BİR DÜNYA KURMAKTIR”

İnsanın dönemsel büyük bir dönüşümden geçtiğini belirten Muharrir Tufan, “Bir toplumun kendi düşünüş biçimlerini, ahlak biçimlerini, kıymetlerini, uygun berbat insanlık durumlarını kendisinden sonraki nesillere anlatmasının en derin yolu o toplumun öyküleridir, masallarıdır. Masallar ve kıssalar yalnızca merak ögeleri değil, birebir vakitte o jenerasyonlara yeterlinin doğrunun hoşun ne olduğunu anlatmak içindir. Bir masal anlatmak bir dünya kurmak demektir. Bir masal anlatmak bir insanlık ideali çizmek demektir. Bir masal anlatmak bir his dünyası yaratmak demektir. Bir masal anlatmak o insanların taze zihinlerinde bir fikri yol açmak demektir. Dolayısı ile masal, bize insanlık hallerinin en saf ve pak anlarını anlatır” sözlerini kullandı.     

 

“İLHAM DENEN ŞEY SİZE GELMEZ”

Selim Sırrı Paşa Salonu’nun bir öbür söyleşisini çocuk kitapları muharriri ve gazeteci Anıl Basılı gerçekleştirdi.  “Çocuk Okuma Kulübü” isimli aktiflikte kitapseverlerle bir ortaya gelen Basılı, aktiflik kapsamında çocuklarla hoşça vakit geçirdi. “Hayaller yaşlanır mı?” sorusuyla söyleşisine başlayan Basılı, “İlham denen şey size gelmez. Birbirimizi dinlememiz çok değerli. Bazen dinleyemezsiniz fakat duyabilirsiniz. Gözlemleyerek ilerlerseniz hayat kocaman bir ağaca ve o ağaçta bir sürü yeni toplanmayı bekleyen öykülere dönüşmeye başlar” dedi.

 

“NOHUT ADAM KISSASI ZORBALIK ÜZERİNE”

Çocuklar ortasında zorbalığa değinen Basılı, “Birbirimizin fizikî özellikleriyle alay etmekten keyif alıyoruz bazen. Bazen arkadaşımıza sıska ya da inek diyebiliyoruz. Karşı taraf sizinle alay etmek istiyorsa kesinlikle bir neden buluyor. Şayet zorbalığa uğradığınızı düşünüyorsanız hayır demeyi öğrenmelisiniz. Sonları bilmelisiniz” diyerek çocuklara kıymetli iletiler verdi. Zorbalık üzerine tecrübelerini çocuklarla paylaşan Basılı, “Bir küme arkadaşım bana inek öğrenci diyordu. Buna takıldığım çok periyot oldu ancak daha sonra birinin sözüne takılmayacak kadar çok bedelli olduğumu fark ettim. Ben gözlük takmayı çok seviyorum isteyen istediğini desin. Öbür birinin üzerimde alay edebileceği noktada değilim. Bunu fark ettiğinizde hürmet duymaya başlıyordunuz. Benim de müellifi olduğum ‘Nohut Adam’ kıssası buna değiniyor” biçiminde konuştu.

 

“NASIL MUHARRİR OLUNUR?”

Toplamda 13 kitabı olan Basılı, Şubat ayında yeni çizgi romanının çıkacağını birinci kere söyleşide paylaştı ve müellif olmak isteyen çocuklara tavsiyelerde bulundu. Basılı, “Kitaplar hepimize farklı hallerde sesleniyor ve bunu kavramaya başlıyoruz. Kitaplar size birbirinizden farklı manalar hitap ediyorsa katiyetle gerçek yoldasınız. Yazdığınızın bazen saçma olduğunu düşünüyorsunuz değil mi? Şayet yazdıklarınızın saçma olduğunu düşünüyorsanız gerçek yoldasınız. Saçma gelmesi samimiyet demektir. Daha yanlışsız noktadasınız demektir. Ben yazarken saçma olmasına dikkat ediyorum. Yazmayı disiplin olarak kabul ediyorum ve her gün masa başına geçiyorum. Nohut adamı yedi ayda yazdım. İçime sinene kadar devam ettim. Şayet müelliflik seyahatine girmek istiyorsanız Türkçemizin çok hoş olması gerekiyor. Çok kitap okuyarak, eleştirerek ve yazarak müellif olunur. Gözlemleyin, görün. Bir muharrir neye emsal, nasıl konuşur, mutsuz mu, nasıl biri? Gözlemlediklerinizi yansıtın. Daima tıpkı sokakta yürüseniz de gözlemleyin. Bunları gözlemlemeniz çok önemli” tabirlerini kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.