Dolar 32,1977
Euro 35,0623
Altın 2.505,47
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 23°C

Türkiye’de Konut Satışının Artması Dayanışma Ekonomisi ile Mümkün

TÜİK tarafından Eylül 2023’e ait Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Kelam konusu bilgilere nazaran; Türkiye genelinde konut satışları, eylül ayında bir evvelki yılın birebir ayına nazaran %9,5 azalıp 102.656 olurken ipotekli konut satışları da tıpkı devirde %50,2 azalarak 8.446’ya geriledi

Türkiye’de Konut Satışının Artması Dayanışma Ekonomisi ile Mümkün
REKLAM ALANI
2 Kasım 2023 14:10
50

Türkiye’de Konut Satışının Artması Dayanışma İktisadı ile Mümkün

TÜİK tarafından Eylül 2023’e ait Konut Satış İstatistikleri açıklandı. Kelam konusu bilgilere nazaran; Türkiye genelinde konut satışları, eylül ayında bir evvelki yılın tıpkı ayına nazaran %9,5 azalıp 102.656 olurken ipotekli konut satışları da tıpkı periyotta %50,2 azalarak 8.446’ya geriledi. Türkiye genelindeki konut ve ipotekli konut satışlarındaki azalışı kıymetlendiren FKB Tasarruf Finansman Şirketleri Dal Heyeti Lideri Eyüp Akbal, “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes, alternatif bir finans modeli olan Dayanışma İktisadı ile kredisiz, faizsiz hatta peşinat dahi ödemeden mesken sahibi olabilir.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) eylül ayına ilişkin Konut Satış İstatistiklerini açıkladı. TÜİK dataları gösteriyor ki eylül ayında gerçekleşen konut satışında ve ipotekli konut satışında azalma var. O denli ki eylül ayında Türkiye genelinde gerçekleşen konut satışı, bir yıl öncesine nazaran yüzde 9,5 azalırken ipotekli konut satışı da yüzde 50,2 oranında azaldı. Geçen yıl alternatif bir finans modeli olarak yasal mevzuata kavuşan tasarruf finansman bölümünü Finansal Kurumlar Birliği (FKB) çatısı altında temsil eden FKB Tasarruf Finansman Şirketleri Bölüm Konseyi Lideri Eyüp Akbal, yaptığı açıklamada bireylerin Dayanışma İktisadı ile bütçesine uygun ödeme şartlarıyla konut sahibi olabileceğini hatırlattı. 

Dayanışma İktisadı ile Herkes Konut Sahibi Olabilir

Konut ve ipotekli konut satışlarındaki azalmada konut fiyatlarındaki artışın, yüksek faiz oranlarının ve finansmana erişimin zorlaşmasının tesirli olduğunu vurgulayan Eyüp Akbal, “Her ne kadar Dayanışma İktisadı ile gerçekleştirilen satışlar, resmî olarak ipotekli konut satışı olarak görülmese de sistem gereği teslim edilen konutların ödemeleri devam ettiğinden pratikte ipotekli konut üzere düşünülebilir. Bu pencereden baktığımızda yaptığımız teslimatlar ipotekli konut satışının yaklaşık yüzde 7’sine tekabül ediyor.” dedi. 

Akbal, “Tasarruf finansman bölümü temsilcileri olarak bizler, bireylerin en temel ihtiyaçlarından barınma muhtaçlığına finansman sağlayan şirketler olarak manevi tarafı da güçlü bir faaliyet içindeyiz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkesin alternatif bir finans modeli olan Dayanışma İktisadı ile kredisiz, faizsiz hatta peşinat dahi ödemeden konut sahibi olmasını sağlıyoruz.” halinde konuştu.

Tasarruf Finansman Sistemi, Çekilişli yahut Ferdî Modelle Konut Sahibi Yapıyor 

Tasarruf finansman sistemini de ayrıntılandıran Akbal, “Tasarruf finansman sisteminde şahıslar, çekilişli ya da kişisel modeli tercih ederek konut sahibi olabiliyorlar. Çekilişli sistemde kümeye dâhil olan şahıslar, ekonomik güçlerini birleştirerek her ay bir kişinin konut sahibi olmasını sağlıyor. Bunun için de her ay noter huzurunda çekiliş gerçekleştiriliyor ve talihli olan kişi konutunu almaya hak kazanıyor. Kişisel modelde de bireyler, kendi belirledikleri ve mukavelede belirtilen ölçüde ödeme yaparak evvelce belirlenen tarih geldiğinde meskenlerini almaya hak kazanıyorlar.” sözlerini kullandı.  

 

Tasarruf Finansman Kesimi, Pek Çok Kesimin Büyümesine Katkı Sunuyor

Faaliyet gösterdikleri bölümün konut satışlarını artırabileceğinin yanı sıra pek çok dala de katma paha sağlayacağının altını çizen Akbal, kelamlarına şu tabirlerle son verdi: “Tasarruf finansman dalı, konut satışlarını artırıyor olması hasebiyle hem inşaat hem de gayrimenkul bölümlerinin de büyümesine katkı sunuyor. Öbür yandan yeni bir mesken, beraberinde beyaz eşya ya da mobilya gereksinimini da beraberinde getirdiğinden bu dalların büyümesine de vesile oluyor. Özetle tasarruf finansman dalı hem Türkiye iktisadının gücüne güç katarken hem de şahısların konut gereksinimlerine kendi bütçeleri ve ödeme güçlerine nazaran, kredisiz ve faizsiz olarak ulaşmasına imkan sağlıyor.” 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.