Dolar 32,1337
Euro 35,0475
Altın 2.525,12
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Bayanlarda en sık görülen kanser çeşidi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır.

Beslenme Alışkanlıklarınız Meme Kanseri Riskinizi Azaltabilir!
REKLAM ALANI
26 Ekim 2023 10:24
47


Beslenme Alışkanlıklarınız Göğüs Kanseri Riskinizi Azaltabilir!

Kadınlarda en sık görülen kanser tipi göğüs kanseridir. Göğüs kanseri görülme riskinin en yüksek olduğu kümeler içerisinde; erken ergenliğe giren(12 yaş öncesi), geç doğum yapan ya da hiç doğum yapmayan, bebeğini emziremeyen, geç menopoza giren(50 yaş sonrası) bayanlar yer alır. Alışılmış bu özelliklerin bulunmadığı bireylerin de göğüs kanserine yakalanma mümkünlüğü vardır. Öbür kanser çeşitlerinde olduğu üzere göğüs kanserinde de erken teşhis çok kıymetlidir. Hasebiyle göğüs kanserine yönelik taramaların tertipli sıklıkta tekrarlanması bile kanserden mevt sıklığını azaltmada tesirli olacaktır. 

Besin ögelerinin yetersiz, çok ya da yanlış üslupta alımı kansere yakalanma riskini artırabilir!

 Kanser riskini artırabilecek besinlerin yanı sıra yemek hazırlama ve saklama şartlarında da oluşabilecek değişiklikler ve hususlar değerlidir. Yüksek ısıda pişirme ve yanlış pişirme formülleriyle yahut dumana maruz bırakılarak pişirilen besinlerde kanserojen unsurlar birikebilmektedir. Besinlerin süreçten geçirilerek çok ayrıştırılması ve saflaştırılması nedeniyle de besinlerin vitamin, mineral ve başka bileşenlerden fakirleşebileceği göz gerisi edilmemelidir. Hasebiyle kansere karşı hami vitamin, mineral ve öteki bileşenlerin aktifliğini azaltmak da dolaylı olarak kanser riskini artırabilir. Yapılan çalışmalara nazaran, kimi besinlerin içeriğinde bulunan yahut besin hazırlama basamağında ortaya çıkan hususların de kanser riski oluşturabileceği bildirilmektedir. 

 

Meme kanserinden korunmak için beslenme ve ömür stili değişiklikleri;

Sağlıklı beden yükünüzü koruyun,

Yeterli ve istikrarlı sürdürülebilir beslenmeye ihtimam gösterin,

  • Öğün planlamalarınızda porsiyon denetimi yapmaya çalışın,
  • Tabağınızın büyük kısmında bitkisel kaynaklı besinlere(taze sebze-meyveler, tam tahıllar, kuru baklagiller) yer verin,
  • Yeterli vitamin, mineral ve besin bileşenlerinden yararlanmak için çeşitliliğe kıymet verin,
  • Hayvansal kaynaklı besinlerin tüketimini azaltın, daha az yağlı olanları ve hakikat pişirme tekniklerini tercih edin,
  • Hayvansal kaynaklı besinler tercih edilirken bilhassa C vitamininden güçlü taze meyve ve sebzelerle birlikte tüketin.

Kanserojen besinlerden uzak durun!

  • Odun-kömür ateşine/dumanına direkt maruz bırakılarak pişirilen ve yüksek ısıda yağda kızartılan besinlerin tüketiminden kaçının,
  • İşlenmiş ve hazır gıdaların(koruyucu, renklendirici, kıvam artırıcı üzere unsurlar içeren) tüketimini sonlandırın,
  • Rafine şeker, un ve trans yağları beslenmenizden çıkarın,
  • Zararlı mikroorganizmaların çoğalmasını engellemek için pişirme ve saklama prosedürlerini gözden geçirin hakikat sistemleri kullanın.

Stresten uzak kalmaya çalışın, fizikî aktivitenizi önemseyin ve size uygun aktivite rutini oluşturun!

  • Duygusal yeme ataklarınızı sıhhatsiz yiyeceklerle yönetmeye çalışmayın, ruh halinize âlâ gelen aktivitelerle yahut fizikî aktivitelerle yönetmeye çalışın.

Alkol, sigara üzere ziyanlı alışkanlıkları azaltın/bırakın!

  • Bu üzere alışkanlıklar bedenin savunma sistemini tehdit eden özgür radikallerin artmasına neden olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kansere yakalanma riskini azaltmak gayesiyle antioksidan içeriği güçlü besinler tüketin bilhassa folik asitten kâfi beslenmeye çalışın ve en değerlisi nizamlı olarak kansere yönelik tetkik ve taramalarınızı yaptırın.

 

Anti-kanserojen besin kümeleri;

  • Renkli, çeşitli zerzevat ve meyveler,
  • Kurubaklagiller,
  • Kuruyemişler,
  • Tahıllar,
  • Az yağlı et ve süt eserleri.

Meme kanseri ve başka kanser tipleri üzerine çalışmalar yürüten bilim insanları, üstte yer alan besin kümelerinin hakikat usullerle hazırlanıp sürdürülebilir halde beslenmeye dâhil edilmesiyle birlikte kansere yakalanma riskinin azalabileceğini bildirmektedir.

 Bağışıklık sisteminizi desteklemek ve göğüs kanserinden korunmak için beslenme alışkanlıklarınızın farkında olun, sıhhatinizi ihmal etmeyin ve periyodik denetimlerinizi yaptırın.   

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.