Dolar 32,2470
Euro 35,0878
Altın 2.527,49
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Bu hataları sakın yapmayın!

Çocuklarda görülen teneffüs yolu enfeksiyonları kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte artış gösteriyor.

Bu hataları sakın yapmayın!
REKLAM ALANI
1 Şubat 2024 11:54
33


Çocuklarda görülen teneffüs yolu enfeksiyonları kış aylarında havaların soğumasıyla birlikte artış gösteriyor. Enfeksiyonların en yaygın belirtilerinden biri olan ‘yüksek ateş’ ise ebeveynlerin ağır dert duymalarına neden olabiliyor. Halbuki yüksek ateş çocuklar için çoklukla tehlikeli bir durum oluşturmuyor, tam bilakis bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşmasına katkı sağlıyor. Paniğe kapılan ebeveynlerin yüksek ateşi düşürmek için yaptıkları kimi yanlışlı uygulamalar ise fayda sağlamadığı üzere çocuğun sıhhatini da tehdit ediyor! Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, yüksek ateşin hastalık değil, bedenin savunma sisteminin kâfi çalıştığını gösteren bir karşılık olduğunu belirterek,  “Ancak bilhassa üç yaş altındaki çocuklarda gelişen yüksek ateşte, birtakım belirtilerde vakit kaybetmemek gerekir. Örneğin, ateş üç gündür devam ediyorsa, dirençli ise ve ateşin yanı sıra  halsizlik,  genel durum bozukluğu, kusma, baş ağrısı, ishal, öksürük, nefes darlığı, döküntü yahut şuur kaybı üzere bulgular  varsa, kesinlikle  doktora   başvurulmalıdır” diyor.  Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, çocukların ateşi yükseldiğinde ebeveynlerin kaçınmaları gereken 7 yanılgıyı anlattı; kıymetli ihtarlar ve tekliflerde bulundu! 

Soğuk suyla duş aldırmak 

Çocuğa soğuk suyla duş aldırmak ateşi birden düşürerek hipotermiye neden olabiliyor. Münasebetiyle ateşli durumlarda soğuk değil, ılık duş aldırmanız çok kıymetli. 

Buz ve buz torbalarıyla kompres yapmak

Yüksek ateşte buz ve buz torbalarıyla çocuğun eklem yerlerine kompres yapmaktan kaçınmanız gerekiyor. Çünkü, tıpkı soğuk duş üzere, buz ile yapılan uygulamalar da ateşi ansızın düşürüp hipotermiye yol açabiliyor. 

Sirke,  alkol,   kolonya kullanmak 

Eklem yerlerine ıslak bez kompresini yalnızca olağan ısıdaki bir suyla yapmalısınız. “Toplumdaki yaygın inanışın  aksine, sirke, alkol yahut kolonya ile yapılan kompres ateşi düşürmediği üzere çocuğun sıhhatini da tehdit eder” ikazında bulunan Dr. Mehtap Acar, kelamlarına şöyle devam ediyor: “Tümüyle yanlış olan bu klâsik sistem damarların büzülmesine neden olarak kan deveranını bozar. Bunun sonucunda ateşin daha da yükselmesine, hatta havaleye bile yol açabilir. Ayrıyeten alkol yahut kolonya, bebeklerin ince olan ciltleri tarafından basitçe emildiği için alkol zehirlenmesi de gelişebilir” 

Üşüdüğü için üstünü örtmek 

Dr. Mehtap Acar, ateşli çocuğun üzerinin asla örtülmemesi gerektiğine işaret ederek, “Zira çocuğun ateşi daha da yükselebilir, çok daha kıymetlisi havale gelişebilir. Yüksek ateşte çocuğun üzerini örtmek yerine bulunduğu ortamın ısısı düşürülmelidir” diyor. 

Yeterince su desteği yapmamak

Ateş yükseldiği vakit bedenden sıvı kaybı arttığı için ateş daha da yükseliyor. Hasebiyle çocuğunuz ateşlendiğinde çokça sıvı desteği yapmanız çok kıymet taşıyor.

 Hemen ateş düşürücü vermek 

Çocuk ateşlendiğinde (38,5- 39 dereceye kadar) ortamın serinletilmesi, ılık duş yaptırılması, üzerine ince kıyafetler giydirilmesi ve bol sıvı verilmesi birçok vakit kâfi oluyor. Dr. Mehtap Acar, “Eğer ateş 38,5-39 dereceye çıkmışsa parasetamol ya da ibuprofen içeren ateş düşürücüleri kesinlikle hekiminizin önerdiği vakit vermeniz gerekir. Ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar yanlışsız kullanılmazlarsa, karaciğer enzimlerinin yükselmesi ya da toksisite üzere birtakım yan tesirleri ortaya çıkabilir.” bilgisini veriyor. Ayrıyeten çocuklarda  ateş düşürmeye yönelik olarak kullanılan asetilsalisilik asit etken unsurlu ilaç da Reye Sendromu’na neden olabildiği için ateş durumlarında asla kullanılmamalıdır” diye konuşuyor. 

Ateş düşmüyorsa antibiyotiğe başlamak  

Çocuklarda bilhassa kış aylarında görülen teneffüs yolu enfeksiyonlarının sebebi çoğunlukla virüsler oluyor, münasebetiyle ekseriyetle antibiyotik kullanımına muhtaçlık duyulmuyor. Çocuk Sıhhati ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehtap Acar, çocuğun her ateşi yükseldiğinde ebeveynlerin özensiz antibiyotik vermekten kaçınmaları gerektiğini vurgulayarak, “Antibiyotik tedavisine kesinlikle çocuk tabibinin önerisi doğrultusunda başlanmalı. Özensiz kullanıldıklarında fayda sağlamadıkları üzere antibiyotik direnci de gelişebilir. Kimi antibiyotikler alerjik tepki, mantar enfeksiyonları, midede rahatsızlık, çok daha berbatı mide kanamasıyla sonuçlanabilir. Ayrıyeten ibuprofen içeriğine sahip olan ve soğuk algınlığı  ile gribe yönelik kullanılan ilaçlar karaciğerde hasara yol açmak üzere yan tesirler oluşturabildikleri için dikkatli olmak gerekir” bilgisini veriyor.  

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.