Dolar 32,2073
Euro 35,0706
Altın 2.536,10
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 21°C
Per 22°C
Cum 23°C

Cı̇lt Lekelerı̇nı̇ ve İzlerı̇ Sı̇lmenı̇n Tam Zamanı

Yaz mevsiminde güneş ışınlarının daha dik açı ile daha uzun müddet yeryüzüne ulaşması nedeniyle bedenimiz ağır halde ultraviyole ışınlara maruz kalıyor. Bu durumda bedenimizin korunma sistemleri devreye giriyor ve hücrelerimizi korumak için cildimizin renk veren hücreleri yani melanositleri uyarıyor. Bu ikaz ile cilt rengimizi oluşturan melanin sentezi artıyor.

Cı̇lt Lekelerı̇nı̇ ve İzlerı̇ Sı̇lmenı̇n Tam Zamanı
REKLAM ALANI
13 Aralık 2023 12:38
98


CİLT LEKELERİNİ VE İZLERİ SİLMENİN TAM ZAMANI

Yaz mevsiminde güneş ışınlarının daha dik açı ile daha uzun mühlet yeryüzüne ulaşması nedeniyle bedenimiz ağır formda ultraviyole ışınlara maruz kalıyor. Bu durumda bedenimizin korunma düzenekleri devreye giriyor ve hücrelerimizi korumak için cildimizin renk veren hücreleri yani melanositleri uyarıyor. Bu ihtar ile cilt rengimizi oluşturan melanin sentezi artıyor. Lakin bu süreçte bedenin korunması için üretilen melaninin fazla sentezlenmesi ile çil yahut gebelik maskesi üzere bir ekip leke hastalıkları ortaya çıkabiliyor. Leke ve izlerden kurtulmak için lazer tedavi uygulamalarının kış mevsiminde yapılması daha uygun oluyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Didem Kazan, leke ve izlerden kurtulmanın yollarıyla ilgili bilgi verdi. 

UV maruziyeti ciltte lekelere neden olabilir  

Yaz aylarında cildin UV ışınlarına maruziyetinin artmasıyla birlikte lekeler ortaya çıkarken, kısa vadeli ve ağır UV maruziyeti sonucunda ise cilt yanıkları gelişebilmektedir. Bu durumda uygun medikal tedavi kullanılmazsa yeniden ciltte leke kalabilmektedir. UV ışınları akne vulgaris yani sivilce, rosacea yani gül hastalığı ve egzama üzere kimi dermatolojik hastalıkları da tetikleyebilmektedir. Bu tablolarda gerçek medikal tedavi kullanılmazsa maalesef tekrar cilt lekeleri görülebilmektedir.

Leke tedavileri için kış ayları öneriliyor 

Kış ayları, UV maruziyetinin yaz devrine nazaran azalması nedeniyle dermatoloji uzmanlarının leke tedavisini en çok önerdiği devirdir. Derinin üst katmanını tutan yüzeysel lekeleri olan açık derili hastalarda soyucu özellikte krem ya da serumlar yahut yüzeysel-orta tesirli peelingler kullanılabilmektedir. Lakin daha koyu derili hastalarda ise bu tahriş edici, soyucu tedaviler yerine daha çok güç bazlı sistem tedavileri, lazer tedavileri öne çıkmaktadır. Bu hedefle en çok kullanılan lazer sistemlerinden biri Q anahtarlı NdYAG lazerlerdir. 1064 nm dalga uzunluğunda ve nanosaniye periyodik atım yapan bu lazerler derinin üst ve orta katmanındaki melanini hedeflemekte ve etraf dokuya ziyan vermeden melaninin parçalanarak uzaklaşmasını sağlamaktadır. Zıt tesir olarak lekelenmeye yol açma risklerinin öteki tahriş edici ve soyucu tedavilere nazaran düşük olması sayesinde bilhassa gebelik maskesi (melasma) başta olmak üzere solar lentigo yani güneş lekesi, doğumsal kahverengi lekeler (cafe au lait) ve yaş beni (seboreik keratoz) üzere leke hastalıklarının birçoklarında düşük atımlı Q anahtarlı Ndyag lazer kullanılabilmektedir. Bu lazer sistemi leke hastalıklarına ek olarak dövme ve kalıcı makyaj içerisindeki siyah pigmentin parçalanması yolu ile istenmeyen dövmelerin silinmesinde, tüylerdeki melaninin parçalanması ile istenmeyen tüylerin sarartılmasında, mantar sporlarındaki pigmentin parçalanması ile tırnak mantarı tedavisinde, yağ bezlerinde yağ salgısını azaltması sayesinde akne-sivilce tedavisinde de kullanılabilmektedir. Birtakım lazer aygıt sistemlerinde Q anahtarlı NdYAG atıma ek olarak hem kısa hem de uzun dalga NdYAG atım yapabilen kombine aygıt sistemi de bulunmaktadır.  Bu sayede leke sorunlarına ek olarak kılcal damar çatlamaları, ince varisler, damarsal doğum lekeleri, rosacea (gül hastalığı) üzere damar hastalıklarının tedavisinde de kullanılabilmektedir. 

 NdYAG Lazer ile izler de tedavi edilebiliyor 

Geçirilen şiddetli akne sonucu gelişen akne çukurcukları yani akne izlerinde, operasyon ya da sezaryen sonucu gelişen izlerde ve çatlak (stria) tedavisinde de birçok farklı tedavi ile kombine edilmekle birlikte Q anahtarlı NdYAG lazerler de kullanılmaktadır. Lakin burada özel olarak fraksiyonel başlık dediğimiz derinin bir kısmında denetimli hasarlandırma yaparken komşu deri alanını atlayan bu biçimde daha kolay bir güzelleşme süreci oluşturan başlık kullanılmaktadır. Bu başlık birebir vakitte yüzdeki ince kırışıklıkların açılmasında anti aging- yaşlanma tersi bakımda da kullanılmaktadır. Fraksiyonel başlıkta farklı olarak süreç sonrası 10 gün sürebilen kabuklanma görülebilmektedir. Bu güzelleşme devrinde uygun yara bakım tedavilerinin uygulanması sürecin muvaffakiyetini epeyce etkilemektedir. Fraksiyonel başlıklı lazerlere ek olarak bu izlerin küçülmesinde altın iğne olarak da bilinen fraksiyonel radyofrekans süreçleri de kullanılabilmektedir. Bu süreç ile cilt altına altın kaplı iğneler ile muhakkak oranlarda radyofrekans gücü gönderilip cilt altı dokuda kollajen sentezi uyarılmaktadır. Böylelikle süreç uygulanan bölgede sıkılaşma, izlerde küçülme hedeflenmektadir. Uygun  endikasyon durumlarında hem fraksiyonel CO2 lazer, hem fraksiyonel Ndyag lazer hem de altıniğne radyofrekans süreçleri tek başına ya da başka tedaviler ile kombine olarak uygulanabilmektedir. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.