Dolar 32,2059
Euro 35,0250
Altın 2.529,33
BİST 10.703,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru: “Ülkemizin gizli hazinesi bakliyattır”

Duru Besin, en doğal ve lezzetli sonuçlar için klasik prosedürleri çağdaş metotlarla birleştiren üretim yaklaşımıyla 89 yıldır sofralara rahmeti taşıyor. Duru Besin İdare Konseyi Lideri Emin Duru, esaslı deneyimleriyle hem dalın hem de Duru Gıda’nın 2023 yılını kıymetlendirdi.

Duru Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Emin Duru: “Ülkemizin gizli hazinesi bakliyattır”
REKLAM ALANI
16 Şubat 2024 15:10
26


Duru Besin, 58 farklı ülkeye ‘Made in Türkiye’ imajını taşıyor

Duru Besin, en doğal ve lezzetli sonuçlar için klâsik metotları çağdaş metotlarla birleştiren üretim yaklaşımıyla 89 yıldır sofralara rahmeti taşıyor. Duru Besin İdare Şurası Lideri Emin Duru, esaslı deneyimleriyle hem bölümün hem de Duru Gıda’nın 2023 yılını kıymetlendirdi.

2023 yılında AB’ye ihracatın yüzde 65,8 üzere önemli bir oranda artmasına dikkat çeken Duru Besin İdare Konseyi Lideri Emin Duru, “Sektörümüz, 2023 yılının Ocak-Kasım ayları ortasında AB’ye 1,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Öte yandan Türk mutfağında farklı bir yeri olan bulgurun dünyanın dört bir yanında tüketimini yaygınlaştırmak hasebiyle ihracatını artırmak gayesiyle bir tanıtım atağı başlatıldı. Dünya pazarında işlenmiş tarım eserlerinde ‘Made in Türkiye’ imajının her geçen gün geliştiğini görmek bizi çok memnun ediyor. Duru Besin olarak yüzde 30 ihracat hissesine sahibiz. İhracat artışının 2024’te de artarak devam etmesini bekliyoruz. Ülkemizin coğrafik pozisyonunun avantajıyla birlikte geçmiş yıllarda işlenmiş tarım eserleri kesiminde Ar-Ge, inovasyon ve makina ekipmana yapılmış olan yatırımların olumlu sonuçlarını bugün alıyoruz” halinde konuştu.

2023 yılının iklimin verimli olmasının yanında verilen teşvik ve takviyelerin tesiriyle rekoltenin yüksek olduğu bir yıl olduğunu belirten Emin Duru, “Hem tarım eserlerinde hem de işlenmiş eserlerde yılı büyüme ile kapatan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri bölümü, ihracatta da yüzde 8’lik artışla 12,5 milyar dolara ulaştı. Kesim olarak 2024’te 14 milyar dolarlık ihracat maksadıyla Amerika ve Afrika kıtası başta olmak üzere Uzak Doğu pazarlarına odaklanırken, finansa ulaşım, kur ve vergi düzenlemesi ile kotaların artırılmasına yönelik adımlar bekliyoruz.” dedi.

Duru Besin 58 farklı ülkeye lezzet ihraç ediyor, Avrupa’da da liderliğini sürdürüyor

Duru Gıda’nın, 89 yıldır bulgur başta olmak üzere Türkiye’nin en âlâ bakliyatlarını tüketicisine sunmak için çalışan, ülkenin en eski ve esaslı firmalarından biri olduğunu vurgulayan Emin Duru, 16 bulgur tipi ile çeşitlilik rekoruna sahip olduklarını belirtti. Emin Duru kelamlarına şöyle devam etti: “Karaman’da 3 bulgur üretim tesisi, 1 haşlanmış bakliyat & hazır yemek üretim tesisi, 1 bakliyat sürece & eleme tesisi, Edirne’de 1 pirinç paketleme tesisi ve Şanlıurfa’da bakliyat ve hububat tedarik tesisi ile toplamda 7 tesisimiz ve 27 bin metrekare büyüklüğünde bir en son eser depomuzla faaliyetlerimiz sürdürüyoruz. Bulgurun en harika haliyle işlenebilmesi ismine dünyada doğal taş değirmen kullanan tek firma olarak faaliyet gösteriyoruz. Avrupa ülkeleriyle birlikte; Amerika, Kanada, Japonya, Avustralya’nın da ortalarında bulunduğu 58 farklı ülkeye kendi markamızla ihracat yapıyoruz.”

“Bulgurun ihracattaki bedeli artacak”

Emin Duru, tüketici alışkanlıklarındaki değişime bağlı olarak hem lezzetli yemekler hem sağlıklı beslenme hem de istikrarlı diyet sunan bulgura olan ilginin her geçen gün arttığını söyleyerek “AB ülkelerinde yaklaşık 6,5 milyon Türk nüfusun yaşadığı dikkate alındığında, bulgur ihracatında dünya önderi olan ülkemizde üretilen bulgur bu pazarda daha fazla talep görecektir. Bulgurun önümüzdeki yıllarda ülkemiz için kıymetli ihracat eserlerinden biri olacağına inanıyoruz.” sözünü kullandı.

Dünyanın en büyük bulgur üretim çizgisine sahip olduklarını belirten Duru Besin İdare Konseyi Lideri Emin Duru, “Yaptığımız teknolojik yatırımlarla eserin tohumdan mahsule, paketlemeden sofraya ulaştığı ana kadarki her kademeyi yakından izleyebiliyoruz. Mahsulün en doğal, en besleyici haliyle tüketiciye ulaşması için çalışıyoruz. Etrafa ve insan sıhhatine büyük katkıları olan bakliyat, ülkemiz için de en büyük zenginliklerden biri. Bu nedenle geleceğin dünyası bakliyattadır.” dedi.

“Ata tohumu Ahmet Buğdayı ekonomimize büyük katkı sağlayacak”

Sektörün başkan şirketlerinden biri olmanın sorumluluğuyla Türkiye’nin 2 bin yıllık yerli buğdayı olan ve ülkemizin tarım ihracatına kıymetli katkılar sağlaması beklenen Ahmet Buğdayı’nın yine tarım sanayiine kazandırılması emeliyle bir proje başlattıklarını hatırlatan Emin Duru, “Bu proje sayesinde bulgurda elde ettiğimiz fire düşecek. Yüksek protein içeriği ve randımanıyla Ahmet Buğdayı, buğdayda arz güvenliğinin sağlanması yolunda çok kıymetli bir adım olacak. Cet tohumumuz tüm dünya sofralarında hak ettiği pahası ziyadesiyle görecek ve Türk iktisadına de büyük yarar sağlayacak” değerlendirmesini yaptı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.