Dolar 32,2228
Euro 35,0706
Altın 2.526,26
BİST 10.741,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Plastikten Özgür Bir Gelecek: Beynimizi ve Dünyamızı Koruyalım!

Plastik eserlerde bulunan kimyasalların çevresel kirlilikle birlikte su kaynaklarına karışması, insanların bu kimyasallara maruz kalmasına neden olmaktadır.

Plastikten Özgür Bir Gelecek: Beynimizi ve Dünyamızı Koruyalım!
REKLAM ALANI
21 Şubat 2024 12:24
33


Plastik eserlerde bulunan kimyasalların çevresel kirlilikle birlikte su kaynaklarına karışması, insanların bu kimyasallara maruz kalmasına neden olmaktadır. Bu kimyasalların beyin sıhhati üzerindeki potansiyel tesirleri konusunda yapılan çalışmalar, tasa verici sonuçlar ortaya koymaktadır. Plastikte sıkça bulunan kimi kimyasalların, hudut hücreleri üzerinde ziyanlı tesirleri olduğu ve Parkinson hastalığı riskini artırabileceği belirlenmiştir.

Son yapılan çalışmalarda plastiklerin kan-beyin bariyerlerini geçerek alfa-sinüklein ismi verilen bir protein ile etkileşime girebildiğini göstermiştir. Bu protein, hudut hücresi etkileşiminde rol oynar ve beyinde doğal olarak bulunur. Fakat Parkinson ve birtakım demans olgularında alfa-sinüklein değişir. Araştırmalar nanoplastiklerin alfa sinükleine sıkı bir halde bağlandığını ve bunun sonusunda Parkinson hastalığında görülen toksik kümelerin oluşmasına neden olduğu ortaya koymuştur.

Parkinson, hudut hücrelerinin vefatına ve hareket yeteneklerinin azalmasına neden olan bir nörolojik hastalıktır. Plastik kirliliğiyle ilişkilendirilen kimyasalların, bu hastalığın gelişimine katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.

Mikroplastikler yalnızca bilişsel gelişim boşluklarına yol açmakla kalmaz tıpkı vakitte obezite, kanser oluşumu, üreme problemleri üzere sorunları de beraberinde getirir.

Ancak, bu olumsuz tesirlerle gayret etmek ve plastik kirliliğini azaltmak mümkündür. Toplum olarak atılacak adımlarla, gelecek kuşaklara daha sağlıklı bir etraf bırakabiliriz. İşte bu mevzuda atılacak adımlar:

Plastik kullanımını azaltmak:

Yapılması gerekenlerin en başında, insanların plastik atık konusunda daha hassas olması gerekiyor.

Bireyler olarak plastik kullanımını en aza indirerek, etrafımızdaki plastik atıkları azaltabiliriz. Alternatif materyallerle, bilhassa tekrar kullanılabilir eserlerle değişim sağlamak değerlidir.

Eğitim ve farkındalık yaratmak: 

Toplumu plastik kirliliğinin tesirleri konusunda bilinçlendirmek, insanların alışkanlıklarını değiştirmelerine yardımcı olabilir. Eğitim kampanyaları ve bilinçlendirme projeleri bu bahiste tesirli olabilir.

Sürdürülebilir eserlerin teşvik edilmesi: 

Sürdürülebilir ve geri dönüştürülebilir materyallerin kullanımını teşvik etmek, plastik kullanımının azalmasına katkıda bulunabilir.

Toplumsal şuuru ve dayanışmayı sağlamak:

Plastik kirliliği konusunda toplumun bir ortaya gelerek dayanışma içinde olması, daha tesirli tahlillerin bulunmasına imkan tanır.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.