Dolar 32,1982
Euro 35,0328
Altın 2.520,22
BİST 10.737,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 25°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Sahte uygulamalardan uzak kalmanın 10 yolu

Akıllı telefonlar ve tabletler dijital dünyaya açılan kapılarımız. Bu dünyayı davetsiz konuklardan müdafaamız gerekiyor. İletileşme uygulamalarının popülerliği, aygıtınıza makûs hedefli yazılım bulaştırmanın bir yolunu bulmak isteyen tehdit aktörlerinin de dikkatini çekiyor. Siber güvenlik şirketi ESET yayımladığı denetim listesi ile dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Sahte uygulamalardan uzak kalmanın 10 yolu
REKLAM ALANI
12 Ocak 2024 11:24
34


Akıllı telefonlar ve tabletler dijital dünyaya açılan kapılarımız. Bu dünyayı davetsiz konuklardan muhafazamız gerekiyor. İletileşme uygulamalarının popülerliği, aygıtınıza makûs maksatlı yazılım bulaştırmanın bir yolunu bulmak isteyen tehdit aktörlerinin de dikkatini çekiyor. Siber güvenlik şirketi ESET yayımladığı denetim listesi ile dikkat edilmesi gerekenleri paylaştı.

Anlık iletileşme uygulamaları hem iOS hem de Android’in en tanınan uygulamaları ortasında yer alıyor. Örneğin tanınan uygulamalardan olan   Signal’in kestirimi 40 milyon kullanıcısı var. Bu sayı bir öbür açık kaynaklı iletileşme hizmeti olan Telegram için 700 milyona yükseliyor. Meta’nın sahip olduğu WhatsApp, varsayımı iki milyar aylık etkin kullanıcısıyla başkan pozisyonda. 

 Kötü niyetli geliştiriciler, kullanıcıları kandırma konusunda epey yetenekli hale geldiler. Yasal uygulamaları taklit etmek için tasarlanmış berbat emelli geçersiz uygulamalar üretirler. Daha sonra bunları e-posta, metin, toplumsal medya yahut irtibat uygulamasının kendisinde kimlik avı iletileri yoluyla dağıtabilir, kurbanı bir aldatmaca sayfasına götürebilir ve resmi bir uygulama olduğuna inandıkları şeyi yüklemeleri için yanıltabilirler. Kullanıcıları, vakit zaman Google Play pazarındaki sıkı inceleme prosedürlerinden geçebilen yasal görünümlü geçersiz uygulamalara yönlendirebilirler.

ESET uzmanlarının paylaştığı denetim listesi sayesinde kolay tuzaklara düşmekten kurtulabilir, başınıza büyük bir sorunun gelmesini engelleyebilirsiniz.

  • Her vakit resmi Android uygulama mağazalarına bağlı kalın.
  • Kötü hedefli yazılımlar ekseriyetle eski sürümlerdeki yanlışlardan yararlanmaya çalışacağından, taşınabilir işletim sisteminizi ve yazılımınızı her vakit en son sürümde tutun.
  • İndirmeden evvel, her vakit geliştiricinin çevrimiçi prestijini, uygulama için yapılan yorumları inceleyin. Dolandırıcılıktan bahsedilip bahsedilmediğine dikkat edin.
  • Kullanmadığınız uygulamaları kaldırın, böylelikle aygıtınızda neler olduğunu takip etmek daha kolay olur.
  • Özellikle istenmeyen toplumsal medya bildirilerinde yahut e-postalarda görünen ve sizi üçüncü taraf sitelerden yazılım indirmeye davet eden temaslara yahut eklere tıklamayın.
  • Sizi makus niyetli bir taklit uygulamaya yönlendirmek için tasarlanmış bir dolandırıcılığın modülü olması ihtimaline karşı çevrimiçi reklamlara tıklamaktan kaçının.
  • Verilerinize erişmeye çalışan berbat gayeli yazılımlar olabileceğinden, bir uygulamaya fonksiyonelliğiyle ilgisiz görünen müsaadeler verirken dikkatli olun.
  • Kötü emelli yüklemeleri engellemeye yahut berbat gayeli yazılımların aygıtınızda çalışmasını önlemeye yardımcı olacağından, her vakit saygın bir kurumun taşınabilir güvenlik tahlili kullanın.
  • Bilmediğiniz, cümbüş yahut oyun platformu üzere yüksek riskli sitelerden asla bir şey indirmeyin.
  • Hesaplarınızda parolalar yerine biyometrik girişler kullanmayı da düşünün.

Sahte bir uygulamanın belirtileri nasıl anlaşılır?

Tüm uğraşlarınıza karşın berbat hedefli yazılımların sızma ihtimaline ve cihazınızdaki olağandışı etkinliklere karşı tetikte olmak da değerlidir. Bunu aklınızda tutarak şunları yapmayı unutmayın:

  • Uygulamanın ismi, açıklaması ve “resmi uygulama” tezleri yahut geliştiricinin soyağacı hakkında kulağa gerçek gelmeyen bir şeyler varsa, düzmece bir uygulamayla karşı karşıya olma ihtimaliniz yüksektir.
  • Reklam yazılımı yüklediğiniz manasına gelebileceğinden, ısrarcı pop-up reklamlara dikkat edin.
  • Ekranınızda yakın vakitte yüklenmiş olabilecek olağandışı simgelere dikkat edin.
  • Pilin olağandan daha süratli tükendiğinin yahut başka garip davranışların farkında olun.
  • Faturaları ve aylık bilgi kullanımını takip edin; çok yüksek bedeller makûs niyetli faaliyetlere işaret ediyor olabilir.
  • Cihazınız olağandan daha yavaş çalışıyorsa, bunun makûs hedefli yazılımdan kaynaklanabileceğini düşünebilirsiniz.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.