Dolar 32,2214
Euro 35,1295
Altın 2.511,20
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Tatil sonrası depresyonu ile başa çıkma yolları: Mutlu bir yeni yıl için, siber güvenlik ipuçları

Mavi Pazartesi yılın en üzücü günü olarak kabul ediliyor. Ocak ayının üçüncü Pazartesi gününe denk gelen Mavi Pazartesi; hava durumu, mevcut borçlar ve işteki düşük motivasyon üzere çeşitli faktörlerin birleşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Tatil sonrası depresyonu ile başa çıkma yolları: Mutlu bir yeni yıl için, siber güvenlik ipuçları
REKLAM ALANI
15 Ocak 2024 12:24
26


Mavi Pazartesi yılın en üzücü günü olarak kabul ediliyor. Ocak ayının üçüncü Pazartesi gününe denk gelen Mavi Pazartesi; hava durumu, mevcut borçlar ve işteki düşük motivasyon üzere çeşitli faktörlerin birleşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor.

Beklenen yeni yıl sahiden yeni bir şey getirmediğinde, tatilden sonra yapılmasına karar verilenlerin tatil öncesinden daha kolay olmadığı gerçeği insanın yüzüne çarptığında, kimileri kendilerini makûs hissedebiliyor. Bu türlü durumlarda kolay ve gerçekçi şeylere odaklanmak, mesela yeni yılda şifrelerinizi inançta tutmak üzere yararlı alışkanlıklar edinmek yarar sağlayabiliyor. Bu olumlu istikametteki ufak değişiklik, yeni yılın para yahut ferdî bilgi kaybı üzere ziyanlara neden olmasının önüne geçebiliyor.

Bu nedenle Kaspersky uzmanları, kullanıcıların parolalarla olan bağlantılarını nasıl yönetebilecekleri ve benimseyebilecekleri konusunda birkaç kolay ipucunu bir ortaya getirdi:

  1. Paroladaki “1234” ve “admin” üzere kombinasyonları ortadan kaldırın

Bu çeşit parolalar kullanım açısından kullanışlı ve kolay olsa da, ne yazık ki saldırganlar tarafından kolaylıkla iddia edilmeye de uygundur. Bu usul şifreler mümkün karakter kombinasyonlarını sıralayan algoritmalar tarafından basitçe varsayım edilebilir. Ferdî bilgilerinizi korumak için hem büyük hem küçük harflerin yanı sıra çeşitli semboller, sayılar ve harflerden oluşan daha karmaşık ve eşsiz parolalar kullanmak daha inançlıdır.

  1. Kişisel bilgilerinizi parolaların dışında tutun

Doğum tarihinin, evlilik yıldönümü, meskenin olduğu sokağın yahut ikamet edilen kent isminin parolalarda kullanılması, saldırganlar açısından parolayı daha kolay bir amaç haline getirir. Parola hesap sahibi hakkında, bilhassa de herkese açık olan ferdî bilgileri içermemelidir. Bunun yerine manalı söz ve tabirler içermeyen rastgele söz ve harf kombinasyonları kullanmak daha güzeldir. Güçlü parolaların nasıl oluşturulacağına dair çeşitli yollar vardır. Örneğin, kullanıcılar çağrışımsal yöntemleri veya emoji üzere yaklaşımları seçebilirler.

  1. En inançlı uygulama, her bir hesap için eşsiz parolalar kullanmaktır

Bundan evvelki ipuçlarını takip etmek bir hesabı ele geçirilmeye karşı korumasa dahi, bu kuralı uygulamak en azından talihsizliğin büyümesinin önüne geçecektir. Parolalarda kullanılacak harflerin, sayıların ve sembollerin sıralaması her hesap için eşsiz olmalıdır. Böylelikle en makus durumda bile kullanıcının tüm bilgileri bilgisayar korsanlarının eline geçmeyecektir.

  1. Şifreler için ilişkilendirme metodu, yararlı ve inançlı bir uygulama olabilir

Bu yol, parola belirlerken şahsî olarak değerli olan olaylar, yerler yahut şahıslarla bağlı birkaç söz yahut söz öbeği seçmeyi içerir. Daha sonra bu sözler yahut sözler bir ortaya getirilerek hatırlanması kolay fakat seçilmesi sıkıntı eşsiz bir şifre oluşturulur. Sözün sadece kullanıcı için manalı olması, “Iloveyou” üzere yaygın sözler içermemesi kıymetlidir.

  1. Şifre yöneticisi kurmaktan çekinmeyin

Tüm hesaplar için sırf “password123” üzere bir parola kullanmak ve bunu yıllarca değiştirmemek göze çok cazip görünebilir. Hakikaten de düzinelerce hesap için eşsiz ve karmaşık bir parola bulmak göz korkutucu bir süreçtir. Bu işi güvenilir bir parola yöneticisine devredilebilirsiniz. Bu çeşit uygulamalar sadece güçlü parolalar oluşturmakla kalmaz, birebir vakitte bunları ve tıbbi bilgiler, finansal bilgiler üzere öteki hassas bilgileri her bir aygıtınızda inançlı bir halde saklamanıza yardımcı olur.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.