Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Miyomlar Hakkında Doğru Sanılan 10 Hatalı Bilgi

Rahmin düz kas katmanından kaynaklanan düzgün huylu tümörler olan miyomlar ülkemizde her 5 bayandan 1’inde görülüyor

Miyomlar Hakkında Doğru Sanılan 10 Hatalı Bilgi
REKLAM ALANI
9 Ekim 2023 14:10
47


Rahmin düz kas katmanından kaynaklanan düzgün huylu tümörler olan miyomlar ülkemizde her 5 bayandan 1’inde görülüyor. En sık üreme çağı olan 25-45’li yaş kümesi bayanlarda teşhis edilen miyomların yaygınlığı, son yıllarda doğurganlık oranlarının azalması ve yüksek östrojen maruziyeti nedeniyle giderek artıyor. Her ne kadar düzgün huylu tümörler olsalar da miyom dokusu içinde 1000’de 1 olasılıkla kanser dokusu bulunabiliyor. Ayrıyeten rahmin iç duvarında yerleşmiş olan miyomlar embriyonun gelişmesine pürüz olarak çocuk sahibi olmayı önleyebiliyor. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi miyomlarda büyük kıymete sahip. Acıbadem Bakırköy Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, genelde belirti vermedikleri için miyomların çoğunlukla rutin muayeneler sırasında tesadüfen fark edildiklerine işaret ederek, “Dolayısıyla hiçbir yakınma olmasa dahi 21 yaşından itibaren yıllık jinekolojik muayeneler ihmal edilmemeli. Ayrıyeten miyomlar büyüdüklerinde sistemsiz ya da ölçüsü artmış adet kanamaları, kasık  bölgesinde baskı-dolgunluk hissi ve ağrı,  sık idrara çıkma, idrarı tam boşaltamama hissi, kabızlık ve erken doyma üzere şikayetlere yol açarlar. Bu cins problemlerde da kesinlikle tabibe başvurmak gerekiyor” diyor.  

Miyomların ilaçlar ve açık yahut kapalı cerrahi sistemlerle tedavi edilebildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Cihan Kaya, “Ancak toplumda miyomlar hakkında hakikat sanılan pek çok yanılgılı bilgi mevcut. Gerçeği yansıtmayan bu bilgiler hastaların gereksiz yere kaygıya kapılmalarına yahut tabibe başvurmayarak teşhis ile tedavinin gecikmesine neden olabiliyor” diyor. Doç. Dr. Cihan Kaya, miyomlar ile ilgili yanlışsız sanılan 10 kusurlu bilgiyi anlattı; değerli teklifler ve ikazlarda bulundu! 

 

Miyom ameliyatında rahim alınır. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Miyom ameliyatında rahmin alınması koşul değildir. Bilhassa ileride gebe kalmayı planlayan bayanlarda rahim korunarak yalnızca miyomlar çıkarılabiliyor. 

 

Miyom ameliyatı sonrasında gebe kalınamaz. YANLIŞ

DOĞRUSU: Miyom ameliyatı; yaş, azalmış yumurtalar, tüplerde tıkanıklık ya da sperm işlevlerinde bozukluk üzere  başka bir neden yoksa çocuk sahibi olmayı etkilemiyor. Bilakis, bilhassa rahim iç duvarına yerleşmiş olan miyomlar embriyo gelişiminde sorun oluşturuyor.

 

Miyom ameliyatı adet olmayı önler. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Miyom ameliyatında yalnızca miyomlar alındıysa her ay sistemli adet görmeye devam ediliyor. 

 

Miyom ameliyatı menopoza neden olur. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Miyomlar rahim kaynaklı düzgün huylu tümörlerdir. Miyom alınması sonrasında yumurtalıklarından salgılanan östrojen hormonunda azalma görülmüyor. Yumurtalıklardan bağımsız yapılar olmaları nedeniyle miyom alınması ile menopoz ortasında bir münasebet yoktur.

 

Her miyomun ameliyatla alınması gerekir. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Herhangi bir şikayete neden olmayan miyomlarda tertipli aralıklarla takip kâfi iken adet düzensizliği, anemi, sık idrara çıkma, kabızlık ile ağrı kesicilere cevap vermeyen ve günlük hayatı olumsuz etkileyen ağrı gelişmesi ile çocuk sahibi olamama üzere durumlarda  cerrahi olarak müdahale gerekiyor.

 

Miyom ameliyatı güç bir ameliyattır. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Ameliyatın zorluğu ya da mühleti; miyomların sayısı, boyutu ya da yerleşim yerine nazaran değişiyor. Günümüzde açık cerrahi, histeroskopi, laparoskopi (kapalı ameliyat), robot yardımlı cerrahi ya da vNOTES (kesisiz vajinal laparoskopik cerrahi) yollarıyla miyom alınması süreci muvaffakiyetle gerçekleştiriliyor. 

 

Rahmin alınması cinsel isteksizliğe neden olur. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Miyom nedeniyle yalnızca rahim alınması ve yumurtalıkların korunması cinsel işlevlerde değişikliğe yol açmıyor. Cinsel isteksizlik bayan ve erkek ile alakalı birçok faktöre bağlı olarak gelişiyor. 

 

Tüm miyomlar menopoz periyodunda küçülürler. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Miyomlar östrojen hormonuna bağımlı tümörlerdir. Doç. Dr. Cihan Kaya, menopoz devriyle birlikte östrojen düzeyleri düştüğü için miyomların kısmen küçülebildiğini belirterek, “Ancak bu tablo her hastada birebir olmuyor. Menopoz süreci kimi bayanlarda yıllarca sürebiliyor. Münasebetiyle menopoz sürecini beklemek bilhassa organ bası şikayetleri olan, sistemsiz adet kanamalarına yol açan ve giderek büyüyen miyomları olan hastalar için önerilmiyor”

 

Rahmin alınması vakitle rahim sarkmasına yol açar. YANLIŞ! 

DOĞRUSU: Sadece miyomların ya da organ sarkması olmayan bir tabloda rahmin alınması, uygun cerrahi tekniklerin kullanılmasıyla yeni bir organ sarkmasına neden olmuyor. Altta yatan, bilhassa güç doğumlar sonrası görülen bir organ sarkması varsa bu şikayetler de rahim alınması sırasında düzeltilebiliyor.

 

İlaçlar uzun müddet kullanılabilir. YANLIŞ!

DOĞRUSU: Özellikle kasık ağrısı şikayeti ön planda olan hastalarda ağrı kesiciler yararlı olabiliyor. Doç. Dr. Cihan Kaya, ancak yan tesirleri nedeniyle ilaçların uzun mühlet kullanılmaması gerektiğini vurgulayarak, “Ayrıca adet kanaması olan hastalarda tercih edilen progesteron içeren haplar ya da spiraller uzun devir kullanımda adet görememeye yol açabiliyor. Üreme hormonlarını baskılayan iğneler rahmin alınmasını istemeyen hastalara tavsiye edilebiliyor. Ancak bu ilaçlar da menopoz gibisi sıcak basması, gece terlemesi, baş ağrısı, kemik erimesi ve mide bulantısı üzere kimi olumsuz yan tesirlere sahipler. Bu nedenle üç-altı ay vadeli kullanılıyor” diyor. 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

REKLAM ALANI
ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.